Thursday, April 02, 2009

surat dari teman....

Tok surat yang di'forward' oleh kawan kmk yang diterimak nya dari sahabat di tanah Arab..isik critanya nang bagus kay dengar kita suma..selain kay pengajaran dan pengetahuan tentang pengalaman orang..dapat kay panduan sapa2 jak rakyat Malaysia yang ingin atao sedang carik rejeki di negeri urang..peribahasa "HUJAN EMAS NEGERI ORANG, HUJAN BATU NEGERI SENDIRI, LEBIH BAIK DI NEGERI SENDIRI'...nang tepat, walopun giney2 kat tanahair kita pun juak yang nyaman kay idup.

".......Dah jadi macam Bangla kat Malaysia! So sesiapa yang nak keje kat negeri orang, pikir lah 100x dulu. Money is not the main issue, tapi kena dengan Pak Arab kat sini pening kepala. Cakap berapi tapi nak tegak benang basah aje. Dia orang nya style, too much to talk to do about nothing, bermesyuarat kerana tak nak bersetuju dan yang terakhir bila ada meeting kemudiannya.

Inilah agenda Pak Arab, orang2 India, Bangla dan Paki kat tanah Arab.
Orang putih ni kalau pegi negeri kita banyak yang dia komplen. Tapi kat sini lagi dahsyat. Bawak kereta macam orang gila. Siapa berani, dia menang dan jalan dulu. Selagi boleh squeeze in, depa nak masuk juga. Kat sini hon kereta sampai pening kepala. Lambat bergerak kat trafik light mesti kena hon. Kadang2 kereta depan tak jalan pon kena hon. Kalau kat highway kalau lari less then 160km, kena flash dengan lampu tinggi. Waktu malam, berok2 kat sini tak tahu nak pakai low beam. Dok depan, berhadapan atau belakang pun pakai lampu tinggi. Depa semua ni buta malam kot!

Cakap kat anak2 buah kita kat Malaysia, depa semua beruntung sangat duduk kat negara kita. Sistem trafik walaupun jam macammanapun kira okay sebab ada peraturan dan law enforcement. Kat sini, kalu you eksiden dengan Pak Arab, sorry Babe...hang salah. Macam mana you tak salah pun di cap salah. Their favorite phrase dari polis " If you are not here atau you don't come here, ini tak akan berlaku". Sistem pelajaran kita adalah yang terbaik di manapun. Kalau orang Melayu tak sedar lagi, tak tahu nak cakap apalah!

I have travelled all over the world, visited a lot of places and seen plenty of things yang menakjubkan tapi tak sama macam duduk kat Malaysia tercinta!!!! Kena teh tarik kat kedai mamak, lepak kat Mall dengan anak2 tanpa halangan dan lain2 lagi.
Pas tu, depa kat sini kalau jumpa awek macam tak pernah jumpa orang pompuan. Galak sakan. Nenek kebayan pun dia rogol. Budak2 Filipino sini kata kalau kereta depa rosak kat tengah pipeline punya trackline, mampus lah. Sebab Pak Arab Badui liwat dan rogol meka. Teruk sungguh sebab dah banyak berlaku. Kes2 majikan rogol pembantu perempuan memang banyak. Kadangkala meka pakai anak beranak sebab ada kes macam tu kat sini, tak tahu anak anak ke atau bapak atau saudara dia. Teruk betul.

Heran bin ajaib, Pak Arab kat sini taksub dengan barangan Amerika. Saya yang dudok kat LA selama 8 tahun tak berfikir begitu. Melayu tetap Melayu dan ..................................................... Teruskan perjuangan. Ada Pak Arab tunjuk karate tapi saya tunjuk silat. Depa terpegun sebab kita lebih hebat......"


10 comments:

noey.rania said...

lama sik jenguk kak ross..hehehe
kak apa kabar?

kak_ross said...

bait2 koh, alhamdulillah..makasehlah sbb masih sudi nak jenguk blog akak tok..

Audio said...

90% dari apa yang di crita dalam tok adalah benar belaka. Camya lah perangei arab sebna. Memang sidak amat taksub ngan urangputih. Biasa lah Arab. Ego sidak memang over2 ehek. Apapa pun, MALAYSIA tetap BEST! and it's TRUE XD

kak_ross said...

terok juak owh..sik sangka cdak ya yang kita pikir koat lam agama mudah tegoda ngan hal nak pelik2 gia. makin cdak ompuan yg petama kali dtg malaysia tok tang alim jak mulanya,baju jubah itam ngan purdah skali..bila dah kali keduak dtg,pande tangal jubah itam ya tek..walo giney pun kita,syukur alhamdulillah kita jadi anak Malaysia...kita arus bebangga bah..

Si Penconteng said...

Shioh, Mak Ross. Terok na... Shioh :-o

drNO said...

tp kita selalu teringin ke negeri org. masih tetap rasakan hujan emas di sana.

kak_ross said...

sebab tu lah kalau orang di perantauan memang slalu murah rejeki..adapun pasal ketenangan dan keamanan hidup di perantauan tu, xleh lawan dgn kampung halaman sendiri..betulkan.!!!

Audio said...

Kak Ross, budaya kita dah terbiasa bila nangga urang berjubah maka otometik kita akan madah urang ya alim n taat agama. But not for arabs. For them, jubah is pakaian tradisi sidak (kedak kita makei baju melayu/ baju kurung juak). That's why jangan sangka pak arab/ mak arab berjubah makna nya sidak ya semua 100% alim ehek. Cam mek kat sitok, dah biasa glak dah nangga benda kedak tok ehek. Ompuan arab terit jak makei abaya (jubah itam), tapi mirah jak kuku bernailpolish, rokok cuit2 jak rah jarik ehek. Time azan urang gago gi semayang, sidak gik gago bershopping kat mall nun ehek XD

kak_ross said...

paduhal gia rupa cdak nya owh..kitak untung diam negeri urang dapat pengalaman tentang kehidupan cdak tok..mun ditangar dari luaran nang kita pecayak cdaknya tentu lebih taat dari kita tok..yalah koh, nang rejeki kitak dapat bekampung di negara urang...jaoh perjalanan luas pengalaman..

Kelebar Malam said...

sebab ya lah dak amerika dan israel senang2 buli daknya..chehhh..hampeh..
semoga urg2 kita sedar akan betapa bagusnya negeri kita pun jika dibandingkan dgn tpt urang..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails